Ruokailut

Hetan Majatalo tarjoaa vierailleen maittavat ruokailut maankuulusta pitopöydästä.
Maijan, Majatalon vanhan emännän, ruoat ovat aina herättäneet keskustelua ympäri Suomen.
Nyt perinnettä vieraidemme vatsojen hyväilystä jatkaa Tuula.
Majatalon ruokapöytään pääsemiseksi ajetaan pitkiäkin matkoja.
Ruokapöydät
Pitopöytä katetaan sesonkeina ja tilauksesta.

Otathan etukäteen selville ruokailuajat.

Ruokapöytä

Majatalon herkkuja

Sämpylöiden leivonnassa käytetään
hyväksi aamupuuroa.
Tattimuhennos ja sienisalaatti tehdään lähimetsän sienistä.
Kaunis asettelu ja koristelu tekevät rosollista, kuten muistakin salaateista, entistäkin houkuttelevampia. Itsetehtyjen salaattien runsaus on yksi tärkeä osa, joka tekee Majatalon pitopöydästä maankuulun.
Suolalohta ja -siikaa nautitaan niin
aamiais- kuin päivällispöydässä.
Rippistiiti√§isille ja muille nuorisoporukoille tarjotaan kotiruokaa, muiden muassa makaronipataa, jauheliha- ja nakkikastiketta, lihapullia, pyttipannua, risottoja, makkarakeittoa…
Poron käristyksen ja paistetun lohen salaisuus on se, ettei niiden valmistuksessa käytetä muuta kuin voita ja suolaa. Poron jauhemaksapihvit tarjoillaan paistetun sipulin ja puolukkasurvoksen kera.
Kallen ja Matin herkkua olivat
kalanpäät ja poron konttiluut.
Poron verimakkaroita tehtiin entisaikaan paljon, mutta nykyisin ainesosia, kuten poron suolta, ei valitettavasti ole saatavilla.
Poron kielikastike on talon vanhimpia ruokalajeja ja nykyisin sitä pyritään tarjoamaan aina silloin tällöin. Lanttu- ja porkkanalaatikkoa tarjoillaan Majatalossa muulloinkin kuin vain Jouluna.
Torstai on perinteisesti
lohi-/herne-/poronlihakeitto-
sekä vohveli-/lettu-/pannaripäivä.
Pöyrisjärven siikaa sekä muikkuja ja
joskus rautua Majataloon toimittavat
paikalliset kalastajat.
Itsetehty puolukkasurvos on
ehdoton lisäke pororuokien kanssa.
Omasta maasta saadaan uusia perunoita, salaattia, tilli√§, persiljaa…
Majatalon kotikalja tehdään itse
Maija-√Ąmmin salaisen reseptin mukaan.
Majatalon kylmä kaarnikkainen -drinkkiin
löytyy valtavasti kaarnikoita
eli variksenmarjoja lähialueelta.
Mustikkakeitto ja puolukkapuuro
tehdään itse mehustetuista marjoista.
Makoisa riisipuuro haudutetaan mukaan pidemmille päiväbussiretkille ja se tarjoillaan esimerkiksi Jäämeren rannalla retkieväiden nauttimisen ja uintimahdollisuuden yhteydessä.
Muiden muassa marjapuuro sekä
hilla- ja raparperikiisseli tehdään
Lapin luonnon antimista.
Luumukermahyytelö on ollut yksi Maijan suosikkijälkiruoista. Tuulan suosituimpia taitaa olla mansikkarahka.
Majatalossa vierailevat nuorisoryhmät tietävät ja odottavat, että perinteen mukaan he saavat viimeisellä päivällisellä poronkäristystä ja jälkiruoaksi suklaakiisseliä sekä iltapalalla täytekakkua. Tuulan äidiltä Majataloon on
periytynyt lähinnä pikkuleipiä
ja muita leivonnaisia.
Kermavaahtoa tarjotaan lähes
joka jälkiruoan kanssa.
Maija-äitin unelmatorttu periytyi
Matti-pojan bravuuriksi.
Hanna-tätin kakut tehdään Maijan salaisella resähtillä. Tuula on oppinut niin pikkuleipien kuin monen muunkin
Majatalon herkun teon kurkkimalla salaa ämmin selän takaa.
Suussa sulavia munkkeja ja voisilmäpullia leivotaan satoja kappaleita vuodessa.
Täytekakun täytteenä on perinteisesti hilloja ja se on kuorrutettu kermavaahdolla ja koristeltu Tuulan tekemillä marsipaanikoristeilla. Tiinan maastossa paistamat letut maistuvat erikoisen hyviltä, vaikka Tuulan tekemä taikina on peruslettutaikina. Ehkä makuun vaikuttavat nokipannukahvit ja Lapin luonto.
Hillat eli lakat eli suomuuraimet
tarjoillaan vaniljakermajäätelön kera.
Nykyisin lähes kaikessa ruoan laitossa käytetään laktoosittomia ainesosia. Myös kasvissyöjille, keliaakikoille ja muille allergikoille järjestetään maittavaa ruokaa.
Aamupuurosta erityisen hyvän
tekee pitkä haudutusaika.
Lapin leipäjuusto on perinteinen
tarjottava juhlakahvipöydässä.
Paikallisen Tunturi-Lapin Leivän Paula ja Pekka leipovat Majataloon tuoretta leipää vuosikymmenien kokemuksella. Puikulaperuna menestyy parhaiten Lapissa ja EU onkin suojannut Lapin puikulan nimen.
Tiinan Petrin bravuurina ovat muun muassa nuotiolla tehtävät ruoat, aamiaissämpylät, vaniljapullat ja kuivakakut. Petri joutuu opettelemaan Majatalon herkkujen teon kurkkimalla salaa Tuulan selän takaa, samoin kuin Tuula joutui tekemään oman anoppinsa kanssa. Petri tuo tulevaisuudessa varmasti oman lisänsä Majatalon herkkuihin.

  • Ajankohtaista