Neljä sukupolvea

Majatalon neljä sukupolvea:

1. sukupolvi: Fredrik Vuontisjärvi eli Reetrikki (1871-1952) & Anna Kreeta eli Reetu (1874-1964)
2. sukupolvi: Kalle Vuontisjärvi eli Vuontis-Kalle (1917-1995) & Maija (1924- )
3. sukupolvi: Matti Vuontisjärvi (1949-2002) & Tuula
4. sukupolvi: Tiina Vuontisjärvi (1982- ) & Petri

Majatalon emännät

Reetu

Anna Kreeta eli Reetu tuli Vuontisjärven sukuun 1890-luvun lopussa avioituessaan Jaakob Fredrik Vuontisjärven eli Reetrikin kanssa. Reetu oli tarkka ja taloudellinen emäntä ja hän tiesi markan arvon. Vuoden 1927 kesällä oli kylällä majoitustilan puute, jolloin Reetu siivosi ja järjesteli navetan, ja siitä tulikin viihtyisä kesähotelli uima-altaine kaikkineen. Presidentti Ståhlberg majoittui poikansa kanssa mielellään yhdessä Reetun kesähotellin hinkalossa. Ensimmäinen sukupolvi luopui yrityksestään 1940-luvun lopulla, jolloin heidän nuorin poikansa Kalle ja puolisonsa Maija ottivat Majatalon hoiviinsa. Reetu opetti nuorelle Maija-miniälleen kaiken tarvittavan sekä opasti hänet tarkaksi emännäksi. Sukupolven vaihdoksen jälkeen Reetu keskittyi seurustelemaan vieraiden kanssa ja keittelemään kahvia.

Reetu

Maija

Majatalon vanha em√§nt√§, legendaarisen Vuontis-Kallen vaimo ja Majatalon em√§nt√§ 1940-luvulta alkaen. Maija on tehnyt osaltaan Majatalosta maankuulun pitop√∂yt√§ns√§, siisteytens√§ ja palvelualttiutensa ansiosta. Hyv√§st√§ ruoasta ja puhtaudesta h√§n oli tinkim√§t√∂n. Maija muun muassa piti huolen, ett√§ pirtin lattia sek√§ sein√§t pestiin hyvin, juuriharjalla tietenkin. Jos pesemiseen meni aikaa alle 15 minuuttia, ty√∂t√§ ei oltu tehty huolella vaan se piti tehd√§ uudestaan. Maijan ruoka on ollut niin maankuulua ja erinomaista, ett√§ h√§nen reseptill√§√§n tehdyt poronkielet otettiin Helsingin Vaakunan ruokalistalle. Maija on saanut monia tunnustuksia el√§m√§nty√∂st√§√§n. H√§n oli muun muassa l√§skisoosin teon Suomen mestari 1970-luvun alussa. Maija on saanut Kallensa kanssa muun muassa Tornionlaakson Matkailuyhdistyksen matkailuyritt√§j√§-palkinnon vuonna 1991 sek√§ Matkailuhistorianseuralta Vuoden maineteko 1993 ‚Äďpalkinnon. Maija on p√§√§ssyt ansaitsemalleen el√§kkeelle, mutta on edelleen mukana ja n√§kyvill√§ Majatalon toiminnassa. H√§n k√§y p√§ivitt√§in tapaamassa vanhoja yst√§vi√§√§n sek√§ Majatalon seuraavien sukupolvien naisia. Maija on ik√§isekseen hyv√§ss√§ kunnossa ja asuu Majatalon m√§ell√§ omassa kauniissa kodissaan. Maija ja Majatalo viett√§v√§t 85-vuotisjuhliaan samana vuonna.

Maija keittiössään

Tuula

Hetan Majatalo Oy:n toimitusjohtaja ja nykyinen emäntä. Edesmenneen Matti Vuontisjärven, Majatalon kolmannen sukupolven puoliso 30 vuoden ajan. Tuula on Majatalon jokapaikan höylä ja osaa korjata paikan kuin paikan ja hoitaa asiat kirjanpidosta jättikokoisten kaasupullojen ja pääsulakkeiden vaihtoon. Hän on oppinut emännyyden ja maukkaiden ruokien teon anopiltaan Maijalta ja selvinnyt vaikeista ajoista uskomattomalla sitkeydellään ja hyväsydämisyydellään. Tuula ja Matti saivat Enontekiön vuoden 1999 yrittäjäpalkinnon. Tuula on tämän päivän Majatalon sydän ja pää. Hän hoitaa Majatalon keittiön sekä toimistotöitä.

Tuula keittiössä

Tiina

Talon tytär, pikkujohtajatar, kuten itseään kutsui isänsä kanssa. Tiina jatkaa Majatalon perinteitä neljännessä sukupolvessa ja toivoo, että seuraavatkin 90 vuotta olisivat yhtä menestyksekkäitä kuin kuluneet vuodet. Tiina hoitaa Majatalon hotellin puolen asioita kuten vastaanoton, markkinoinnin, retket ja opastukset yms. Hän rakastaa työtään ja vieraitaan sekä jatkaa Majatalon perinteitä erittäin ylpeänä ja kiitollisena. Tiina on saanut yrittäjyyden sekä siihen liittyvän elämäntavan verenperintönään. Tiina on opiskellut oppisopimuksella useirta tutkintoja ja sai Länsipohjan Yrittäjiltä Vuoden nuori yrittäjä 2013 -tunnustuksen.

Tiina


  • Ajankohtaista